Skip to main content
Vaststellingsovereenkomst, transitievergroeding, ontslag

Kan een vaststellingsovereenkomst in strijd zijn met dwingend recht?

Partijen kunnen bij een aangaan van een vaststellingsovereenkomst afspraken met elkaar over hoe zij een geschil of situatie met elkaar oplossen. Maar kunnen zij 'alle' afspraken met elkaar maken?, ook als die in strijd zijn met zogeheten 'dwingend recht'?

Wat is dwingend recht?

Er is wetgeving die de wetgever zo belangrijk vindt dat de wetgever bepaald heeft dat contractspartijen daarvan niet af mogen wijken. Denk bijvoorbeeld aan de wettelijke huurbescherming voor woonruimte in het huurrecht of het wettelijk minimum loon waar een werknemer recht op heeft in een arbeidssituatie. Van dat wettelijk minimum loon mogen werkgever en werknemer niet ten nadele van werknemer afwijken in een arbeidsovereenkomst. Maar ligt dat anders bij een vaststellingsovereenkomst?

Haal het maximale uit uw overeenkomst en neem vandaag nog contact met ons op.

 • Gratis telefonisch advies gesprek

 • Gratis check ontslag voorstel
 • Resultaat garantie

Teken nooit zo maar!

Er kan veel mis gaan en dat kan u behalve veel geld zelfs uw WW kosten.

Wettelijke regel

In de wet is bepaald ( zie artikel 7:902 BW ) dat een vaststellingsovereenkomst ook geldig is als deze in strijd blijkt te zijn met dwingend recht. Ofwel partijen kunnen afspraken maken die ingaan tegen belangrijke wettelijke regels.
Deze regel heeft de Hoge Raad in januari 2017 nog eens bevestigd in zijn uitspraak over wachttijden van taxichauffeurs. Bij die zaak had de taxiondernemer met zijn chauffeurs in een vaststellingsovereenkomst afgesproken dat de tijden die chauffeurs wachten op een passagier ( die wachttijd bedroeg soms zelfs 1 a 2 uur) niet als loon behoeft te worden uitbetaald. Een dergelijke afspraak is in strijd met dwingend recht, maar omdat die afspraak gemaakt is in een vaststellingsovereenkomst die het doel had een onzekere situatie tussen partijen op te lossen kon de afspraak volgens de Hoge Raad 'door de beugel'.

Uit het arrest van de Hoge Raad blijkt verder dat een vaststellingsovereenkomst in strijd mag zijn met dwingend recht als de vaststellingsovereenkomst tot doel heeft een bestaand geschil of een onzekere situatie op te lossen. Maar let op: een vaststellingsovereenkomst mag niet in strijd zijn met dwingend recht als deze wordt aangegaan ter voorkoming van een toekomstige onzekerheid of geschil.

Meer dan
20
jaar ervaring met ontslagzaken

Klanten waarderen ons met een

9  +
gemiddeld
Meer dan
15000  +
ontslagzaken met succes afgerond

Hoe werken wij?

 • Neem gratis* en vrijblijvend contact met ons op

  Uw werkgever biedt u een vaststellingsovereenkomst aan of wilt u op een andere wijze ontslaan. Neem dan direct contact op met onze ontslagspecialisten. U kunt uw zaak telefonisch voorleggen, of aan ons mailen. Dit kunt u doen zonder u zorgen te hoeven maken over kosten. Het eerste advies is namelijk GRATIS*

  (*) tenzij anders met u is afgesproken

 • Wij bekijken uw situatie en geven u advies

  Onze specialisten beoordelen uw situatie. Wij leggen u uit óf u ontslagen kunt worden en of de geboden vaststellingsovereenkomst er goed uit ziet of niet. Welke 'valkuilen' bevat de vaststellingsovereenkomst? En wat zijn de verbeterpunten? Wij letten daarbij op de WW-veiligheid en de hoogte van de ontslagvergoeding (kan deze worden verhoogd?), maar ook op andere belangrijke zaken.

  Biedt uw werkgever geen vaststellingsovereenkomst aan, maar bent u op staande voet ontslagen, of dreigt er een ontslagprocedure bij de kantonrechter of het UWV? Ook dan kunnen wij u helpen. Wij leggen u uit wat uw kansen zijn in een procedure en hoe wij u kunnen helpen met het voeren van verweer, of het voorkomen van een procedure.

 • De oplossing voor uw situatie

  Als de door uw werkgever aangeboden vaststellingsovereenkomst een prima aanbod is, laten wij dat u zo spoedig mogelijk weten. Maar meestal zijn er punten ter verbetering. Denk bijvoorbeeld aan een hogere ontslagvergoeding, vrijstelling van werk enz. Wij kunnen dan met uw werkgever onderhandelen voor een betere regeling. Meestal lukt dat! En meestal kan dit zonder kosten voor de werknemer omdat wij er vaak in slagen de kosten te laten vergoeden door uw werkgever.

  Dreigt ontslag zonder vaststellingsovereenkomst? Ook dan kunnen wij u helpen. Wij voeren verweer voor u bij de rechter of het UWV. Of wij proberen een goede ontslagregeling voor u af te spreken.

  Met onze ervaring van meer dan 20 jaar, behalen wij voor u het maximale resultaat!
  Dus leg uw zaak direct aan ons voor. Binnen 24 uur weet u hoe u er voor staat.

Vragen over uw vaststellingsovereenkomst?

Wilt u het ontslagvoorstel laten checken?
Het eerste advies over uw vaststellingsovereenkomst is GRATIS!

Rechtshulp nodig?

Voor rechtshulp bij uw juridische situatie belt ( 0900 - 123 73 24 ) of mailt u onze ervaren juristen en advocaten.

Deel deze pagina