Skip to main content
Vaststellingsovereenkomst, transitievergroeding, ontslag

Ontslag om houding en gedrag

Wat mag een werkgever van zijn werknemer verwachten? Uiteraard mag een werkgever verwachten dat een werknemer goed functioneert. Maar wat als de werknemer zijn vak en taken goed uitoefent, maar zijn gedrag en houding te wensen overlaat? Is er dan wel of niet sprake van goed of slecht functioneren? Het antwoord op die vraag is van belang als werkgever de werknemer wil ontslaan vanwege disfunctioneren.


Neem snel contact met ons op voor een gratis telefonisch advies gesprek.

ontslag bij verkeerde houding of gedrag

Haal het maximale uit uw overeenkomst en neem vandaag nog contact met ons op.

 • Gratis telefonisch advies gesprek

 • Gratis check ontslag voorstel
 • Resultaat garantie

Teken nooit zo maar!

Er kan veel mis gaan en dat kan u behalve veel geld zelfs uw WW kosten.

Voorbeeld uit de praktijk

In onderstaande situatie maakt de rechter duidelijk wat een werkgever van zijn werknemers mag verwachten. Zo mag de werkgever niet alleen verwachten dat werknemer zijn taken technisch correct uitvoert, maar ook dat zijn houding en gedrag deugt.

Wat was het geval?

De werknemer was via zijn werkgever gedetacheerd bij een dochteronderneming als beveiliger. Zijn beoordelingen werden steeds slechter, waarna uiteindelijk een verbetertraject is opgezet. Bij de kantonrechter heeft werkgever vervolgens met succes ontbinding van de arbeidsovereenkomst aangevraagd. Echter is werknemer in hoger beroep gegaan.

In het hoger beroep wordt er een duidelijke scheiding gemaakt tussen het (technisch) correct uitvoeren van de werkzaamheden en de houding + het gedrag van werknemer.
Wat bleek, werknemer heeft jarenlang onder dezelfde leidinggevende veel vrijheid genoten. Nadat er een nieuwe leidinggevende was aangesteld diende werknemer om te schakelen en moest hij zich meer focussen op zijn kerntaken.

ontslag gedrag houding

De nieuwe leidinggevende heeft werknemer niet alleen beoordeeld op zijn kerntaken maar ook op zijn bijkomende taken, houding en gedrag. Ter zake van deze laatste aspecten zou werknemer volgens werkgever niet goed functioneren. Werknemer wordt verweten dat hij niet voldoende proactief is, teveel gebruik maakt van internet, onvoldoende controles uitvoert op verkeersovertredingen, in diverse zaken nalatig is en collega’s niet correct behandelt.
Het door de werkgever gestelde disfunctioneren heeft volgens het Hof niet zo zeer te maken met het technisch correct uitvoeren van de werkzaamheden, maar meer met de houding van werknemer.

Het Hof, was dan ook uiteindelijk van mening dat werkgever terecht de arbeidsovereenkomst heeft beëindigd, niet zozeer op basis van de uitgevoerde werkzaamheden, maar vooral vanwege de starre en onbuigzame houding van werknemer.

Aanbod vaststellingsovereenkomst

Ontslagzaken vanwege 'houding en gedrag' worden vaak afgewikkeld via een vaststellingsovereenkomstDat voorkomt een moeizame, stressvolle en kostbare procedure. Onze advocaten en juristen kunnen een vaststellingsovereenkomst voor u opstellen, of voor u uitonderhandelen. 

Meer dan
20
jaar ervaring met ontslagzaken

Klanten waarderen ons met een

9  +
gemiddeld
Meer dan
15000  +
ontslagzaken met succes afgerond

Hoe werken wij?

 • Neem gratis* en vrijblijvend contact met ons op

  Uw werkgever biedt u een vaststellingsovereenkomst aan of wilt u op een andere wijze ontslaan. Neem dan direct contact op met onze ontslagspecialisten. U kunt uw zaak telefonisch voorleggen, of aan ons mailen. Dit kunt u doen zonder u zorgen te hoeven maken over kosten. Het eerste advies is namelijk GRATIS*

  (*) tenzij anders met u is afgesproken

 • Wij bekijken uw situatie en geven u advies

  Onze specialisten beoordelen uw situatie. Wij leggen u uit óf u ontslagen kunt worden en of de geboden vaststellingsovereenkomst er goed uit ziet of niet. Welke 'valkuilen' bevat de vaststellingsovereenkomst? En wat zijn de verbeterpunten? Wij letten daarbij op de WW-veiligheid en de hoogte van de ontslagvergoeding (kan deze worden verhoogd?), maar ook op andere belangrijke zaken.

  Biedt uw werkgever geen vaststellingsovereenkomst aan, maar bent u op staande voet ontslagen, of dreigt er een ontslagprocedure bij de kantonrechter of het UWV? Ook dan kunnen wij u helpen. Wij leggen u uit wat uw kansen zijn in een procedure en hoe wij u kunnen helpen met het voeren van verweer, of het voorkomen van een procedure.

 • De oplossing voor uw situatie

  Als de door uw werkgever aangeboden vaststellingsovereenkomst een prima aanbod is, laten wij dat u zo spoedig mogelijk weten. Maar meestal zijn er punten ter verbetering. Denk bijvoorbeeld aan een hogere ontslagvergoeding, vrijstelling van werk enz. Wij kunnen dan met uw werkgever onderhandelen voor een betere regeling. Meestal lukt dat! En meestal kan dit zonder kosten voor de werknemer omdat wij er vaak in slagen de kosten te laten vergoeden door uw werkgever.

  Dreigt ontslag zonder vaststellingsovereenkomst? Ook dan kunnen wij u helpen. Wij voeren verweer voor u bij de rechter of het UWV. Of wij proberen een goede ontslagregeling voor u af te spreken.

  Met onze ervaring van meer dan 20 jaar, behalen wij voor u het maximale resultaat!
  Dus leg uw zaak direct aan ons voor. Binnen 24 uur weet u hoe u er voor staat.

Vragen over uw vaststellingsovereenkomst?

Wilt u het ontslagvoorstel laten checken?
Het eerste advies over uw vaststellingsovereenkomst is GRATIS!

Vraag rechtshulp

Ontslag vanwege disfunctioneren is geen eenvoudige zaak. Heeft u te maken met disfunctioneren of ontslag vanwege houding en gedrag, neem dan direct contact op met onze ontslagspecialisten. Onze ervaren specialisten helpen u aan de het optimale resultaat. Bel 0900 – 123 73 24 of mail.

Deel deze pagina