Skip to main content
Vaststellingsovereenkomst, transitievergroeding, ontslag

Ontslag bij bedreiging en geweld

In het algemeen is fysiek geweld of bedreiging op het werk voldoende reden voor ontslag op staande voet.
Uit onderstaande uitspraak van de Rechtbank Midden-Nederland ( ECLI:NL:RBMNE:2019:2263 ) blijkt echter dat dat niet altijd het geval is.

Hieronder vindt u een voorbeeld waaruit dit blijkt. 

ontslag bij bedreiging en geweld

Haal het maximale uit uw overeenkomst en neem vandaag nog contact met ons op.

 • Gratis telefonisch advies gesprek

 • Gratis check ontslag voorstel
 • Resultaat garantie

Teken nooit zo maar!

Er kan veel mis gaan en dat kan u behalve veel geld zelfs uw WW kosten.

Wat was er aan de hand?

Werknemer is werkzaam voor werkgever sinds 1 januari 1992 is de functie van monteur,
Op 16 maart 2018 wordt de werknemer op staande voet ontslagen nadat hij fysiek geweld zou hebben gebruikt tegen een collega, alsmede collega’s verbaal zou hebben bedreigd. Collega's leggen verklaringen af over het incident.

De kantonrechter acht het bewijs geleverd dat de werknemer fysiek geweld heeft gebruikt en collega’s verbaal heeft bedreigd. De kantonrechter vindt de gedragingen echter onvoldoende ernstig om als dringende reden voor een ontslag op staande voet te dienen. Het fysieke geweld was van een lichte vorm (de werknemer trok aan de kleding van de collega) en het was een sluitstuk van een conflict over de temperatuur in de werkplaats die al de gehele dag speelde.

ontslag bij bedreiging

Daarbij was dit al vaker een onderwerp van discussie en is niet gebleken dat de werkgever daar in het verleden serieus aandacht aan heeft besteed. Ten aanzien van de verbale bedreigingen, blijkt uit de verklaringen dat niemand zich persoonlijk bedreigd heeft gevoeld. Ook wordt de duur van het dienstverband van de werknemer betrokken in de beoordeling en het feit dat hij al die jaren goed heeft gefunctioneerd. Het ontslag op staande voet houdt dan ook geen stand.
De werknemer heeft zich reeds berust in de opzegging en is al elders werkzaam op grond van een arbeidsovereenkomst voor de duur van één jaar. Hij verdient daar bruto € 500,- minder per maand. De kantonrechter kent de transitievergoeding toe en een vergoeding voor de onregelmatige opzegging. De billijke vergoeding wordt begroot op € 4.000,- bruto, zijnde de salarisachteruitgang over een periode van acht maanden.

Conclusie

Niet altijd zal geweld of bedreiging voldoende zijn voor ontslag. De rechter laat alle omstandigheden meewegen. De belangrijkste omstandigheden zijn: de mate van geweld en bedreiging, de lengte van het dienstverband, en het verdere functioneren van de werknemer. 

Meer dan
20
jaar ervaring met ontslagzaken

Klanten waarderen ons met een

9  +
gemiddeld
Meer dan
15000  +
ontslagzaken met succes afgerond

Hoe werken wij?

 • Neem gratis* en vrijblijvend contact met ons op

  Uw werkgever biedt u een vaststellingsovereenkomst aan of wilt u op een andere wijze ontslaan. Neem dan direct contact op met onze ontslagspecialisten. U kunt uw zaak telefonisch voorleggen, of aan ons mailen. Dit kunt u doen zonder u zorgen te hoeven maken over kosten. Het eerste advies is namelijk GRATIS*

  (*) tenzij anders met u is afgesproken

 • Wij bekijken uw situatie en geven u advies

  Onze specialisten beoordelen uw situatie. Wij leggen u uit óf u ontslagen kunt worden en of de geboden vaststellingsovereenkomst er goed uit ziet of niet. Welke 'valkuilen' bevat de vaststellingsovereenkomst? En wat zijn de verbeterpunten? Wij letten daarbij op de WW-veiligheid en de hoogte van de ontslagvergoeding (kan deze worden verhoogd?), maar ook op andere belangrijke zaken.

  Biedt uw werkgever geen vaststellingsovereenkomst aan, maar bent u op staande voet ontslagen, of dreigt er een ontslagprocedure bij de kantonrechter of het UWV? Ook dan kunnen wij u helpen. Wij leggen u uit wat uw kansen zijn in een procedure en hoe wij u kunnen helpen met het voeren van verweer, of het voorkomen van een procedure.

 • De oplossing voor uw situatie

  Als de door uw werkgever aangeboden vaststellingsovereenkomst een prima aanbod is, laten wij dat u zo spoedig mogelijk weten. Maar meestal zijn er punten ter verbetering. Denk bijvoorbeeld aan een hogere ontslagvergoeding, vrijstelling van werk enz. Wij kunnen dan met uw werkgever onderhandelen voor een betere regeling. Meestal lukt dat! En meestal kan dit zonder kosten voor de werknemer omdat wij er vaak in slagen de kosten te laten vergoeden door uw werkgever.

  Dreigt ontslag zonder vaststellingsovereenkomst? Ook dan kunnen wij u helpen. Wij voeren verweer voor u bij de rechter of het UWV. Of wij proberen een goede ontslagregeling voor u af te spreken.

  Met onze ervaring van meer dan 20 jaar, behalen wij voor u het maximale resultaat!
  Dus leg uw zaak direct aan ons voor. Binnen 24 uur weet u hoe u er voor staat.

Vragen over uw vaststellingsovereenkomst?

Wilt u het ontslagvoorstel laten checken?
Het eerste advies over uw vaststellingsovereenkomst is GRATIS!

Vraag rechtshulp

Of ontslag kan of niet kan, is niet altijd duidelijk. Laat u daarom adviseren door onze Ontslagspecialisten. Wij hebben meer dan 20 jaar ervaring en kunnen uw zaak goed inschatten en u ook verder helpen. Bel 0900 123 73 24 of mail.

Deel deze pagina