-
Bedenktermijn vaststellingsovereenkomst
Teken nooit zomaar! Het kan u heel veel geld en zelfs uw WW kosten. Gratis 1e advies
Wanneer begint bedenktermijn bij een vaststellingsovereenkomst te lopen?
Als je als werknemer een vaststellingsovereenkomst (VSO) aangaat, heb je veertien dagen bedenktijd. Binnen die 14 dagen kan je de beëindigingsovereenkomst herroepen ( ontbinden).
Regelmatig is er discussie wanneer de bedenktermijn van 14 dagen aanvangt. Begint de bedektermijn bijvoorbeeld te lopen als zowel werknemer als werkgever de VSO hebben ondertekend, of kan dat al eerder het geval zijn?
In een recente uitspraak bleek een werknemer nét op tijd met het ontbinden van de beëindigingsovereenkomst.
Wat was het geval?
Een werknemer is werkzaam bij een cateraar voor vliegtuigmaatschappijen op Schiphol. In februari is werknemer met werkgever een overleg gestart over een ontslag met wederzijds goedvinden. Op 1 maart liet de gemachtigde van de werkneemster weten dat zij akkoord ging met de beëindigingsovereenkomst. Ook gaf hij aan dat de ingangsdatum van de overeenkomst kon worden vastgesteld op 26 februari 2021, zodat de vier maanden durende opzegtermijn op 1 juli zou eindigen en niet pas op 1 augustus.
Toch niet akkoord met eerder akkoord
De manager personeelszaken van de werkgever stuurde op 2 maart aan werknemer de vaststellingsovereenkomst met het verzoek deze te ondertekenen. Op 15 maart mailde de advocaat van de werknemer aan werkgever dat werknemer toch niet akkoord ging. De advocaat liet weten dat werknemer gebruik maakte van de wettelijke en contractuele mogelijkheid de beëindigingsovereenkomst binnen 14 dagen te ontbinden.
Werkgever was het met die ontbinding niet eens. Werkgever stelde dat de vaststellingsovereenkomst op 26 februari was ingegaan en daardoor de ontbinding op 15 maart te laat was. De werknemer was het daarmee niet eens en legde de zaak voor aan de rechter.
Moment van schriftelijke overeenstemming over de essentialia is doorslaggevend
De rechter heeft de zaak getoetst aan de ‘lijn’ in de rechtspraak. Die lijn komt er op neer dat de bedenktermijn begint te lopen zodra er schriftelijke overeenstemming is bereikt over de ‘essentialia’ van de overeenkomst. Uit de e-mails bleek dat dit op 1 maart het geval was. Op 1 maart is er feitelijk schriftelijk overeenstemming bereikt. Dat doet niet af aan het feit dat in de vaststellingsovereenkomst 26 februari als tekendatum is genoemd.
Omdat werknemer binnen veertien dagen na 1 maart de vaststellingsovereenkomst heeft herroepen, is de overeenkomst tijdig ontbonden.
Advies: bepaal de ingangsdatum van de herroepingstermijn
Uit de uitspraak van de rechter blijkt maar weer eens dat een datum in een overeenkomst niet altijd doorslaggevend is om de periode van een herroepingstermijn te bepalen. Zo kan een schriftelijke overeenstemming over de essentialia van een overeenkomst eerder of later zijn bereikt dan de datum genoemd in het contract. Omdat het moment van een schriftelijke overeenstemming over de essentialia van de beëindigingsovereenkomst cruciaal is, is het advies dat moment goed in de gaten te houden voor een eventuele ontbinding van de vaststellingsovereenkomst. De essentialia zullen iha. zijn de datum van beëindiging van de arbeidsovereenkomst en de meest belangrijke ontslagvoorwaarden.
Laat u adviseren bij uw vaststellingsovereenkomst
Wilt u een vaststellingsovereenkomst (VSO) aangaan of juist herroepen, schakel dan onze gespecialiseerde advocaten en juristen in. Wij hebben meer dan 20 jaar ervaring en kunnen u goed helpen. Het 1e advies is GRATIS

Haal het maximale uit uw overeenkomst en neem vandaag nog contact met ons op.
Gratis telefonisch advies gesprek
- Gratis check ontslag voorstel
- Resultaat garantie
Teken nooit zo maar!
Er kan veel mis gaan en dat kan u behalve veel geld zelfs uw WW kosten.
Wat kunnen wij voor u doen?
wij kunnen uw vragen over ontslag en de vaststellingsovereenkomst beantwoorden;
wij kunnen uw vaststellingsovereenkomst screenen op ww-veiligheid, onregelmatigheden, valkuilen, de ontslagvergoeding, etc;
wij kunnen u adviseren 'wat te doen?'
wij kunnen onderhandelen met uw werkgever voor een betere ontslagregeling;
wij kunnen - zo u dat wenst - uw ontslag proberen te voorkomen.

Hoe dan ook behoedt u zich door onze hulp voor kostbare missers en bereikt u het maximale resultaat!
Direct actie:
Bel 0900 - 123 73 24 of mail ons. Het eerste advies is GRATIS
Snel naar een onderwerp
U heeft gelukkig niet dagelijks met ontslag te maken, wij wel! Denk er niet te licht over, het kan u echt heel veel geld schelen en zelfs uw WW kosten. Voorkom kostbare missers en neem direct contact op met onze ervaren arbeidsrecht juristen/advocaten.
Enkele zaken om aan te denken bij een ontslagregeling:
Naast de ww-rechten, zijn er (uiteraard) nog meer zaken die in een ontslagregeling moeten of kunnen worden geregeld. Om u een idee te geven hieronder een aantal onderwerpen.
Kies bij voorkeur een datum die ligt na afloop van de voor de werkgever geldende opzegtermijn.
Om problemen met het verkrijgen van een WW-uitkering te voorkomen, dient dit een 'neutrale' reden te zijn, bijvoorbeeld bedrijfseconomische redenen of een verstoorde arbeidsrelatie die niet verwijtbaar is aan de werknemer.
Dit is meestal een belangrijk punt. Heeft de werknemer recht op de transitievergoeding, of mogelijk een hoger bedrag? Vraag onze specialisten naar de mogelijkheden.
Dit kan vooral van belang zijn bij een verstoorde arbeidsrelatie of verval van werkzaamheden bij een reorganisatie.
In het geval wanneer de werknemer langdurig vrijgesteld wordt van werk, wordt regelmatig afgesproken dat de niet genoten verlofdagen vervallen.
Dit kan een punt van onderhandeling zijn. Regelmatig wordt afgesproken dat de werknemer de laptop of telefoon mag behouden.
Blijven deze bedingen gehandhaafd of vervallen deze? Verval van het concurrentiebeding is voor de werknemer vooral van belang als hij in dezelfde branche wil blijven werken.
Een positief getuigschrift kan uiteraard van pas komen bij het vinden van ander werk.
Als partijen een finale kwijting afspreken, dan kunnen zij geen aanspraak maken op andere zaken dan die in de vaststellingsovereenkomst zijn vast gelegd.
jaar ervaring met ontslagzaken
Klanten waarderen ons met een
gemiddeld
ontslagzaken met succes afgerond
Hoe werken wij?
Neem gratis* en vrijblijvend contact met ons op
Uw werkgever biedt u een vaststellingsovereenkomst aan of wilt u op een andere wijze ontslaan. Neem dan direct contact op met onze ontslagspecialisten. U kunt uw zaak telefonisch voorleggen, of aan ons mailen. Dit kunt u doen zonder u zorgen te hoeven maken over kosten. Het eerste advies is namelijk GRATIS*
(*) tenzij anders met u is afgesproken
Wij bekijken uw situatie en geven u advies
Onze specialisten beoordelen uw situatie. Wij leggen u uit óf u ontslagen kunt worden en of de geboden vaststellingsovereenkomst er goed uit ziet of niet. Welke 'valkuilen' bevat de vaststellingsovereenkomst? En wat zijn de verbeterpunten? Wij letten daarbij op de WW-veiligheid en de hoogte van de ontslagvergoeding (kan deze worden verhoogd?), maar ook op andere belangrijke zaken.
Biedt uw werkgever geen vaststellingsovereenkomst aan, maar bent u op staande voet ontslagen, of dreigt er een ontslagprocedure bij de kantonrechter of het UWV? Ook dan kunnen wij u helpen. Wij leggen u uit wat uw kansen zijn in een procedure en hoe wij u kunnen helpen met het voeren van verweer, of het voorkomen van een procedure.
De oplossing voor uw situatie
Als de door uw werkgever aangeboden vaststellingsovereenkomst een prima aanbod is, laten wij dat u zo spoedig mogelijk weten. Maar meestal zijn er punten ter verbetering. Denk bijvoorbeeld aan een hogere ontslagvergoeding, vrijstelling van werk enz. Wij kunnen dan met uw werkgever onderhandelen voor een betere regeling. Meestal lukt dat! En meestal kan dit zonder kosten voor de werknemer omdat wij er vaak in slagen de kosten te laten vergoeden door uw werkgever.
Dreigt ontslag zonder vaststellingsovereenkomst? Ook dan kunnen wij u helpen. Wij voeren verweer voor u bij de rechter of het UWV. Of wij proberen een goede ontslagregeling voor u af te spreken.
Met onze ervaring van meer dan 20 jaar, behalen wij voor u het maximale resultaat!
Dus leg uw zaak direct aan ons voor. Binnen 24 uur weet u hoe u er voor staat.

Voorbeeld vaststellingsovereenkomst
Bestel het bewerkbare voorbeeld van een vaststellingsovereenkomst hieronder.

Voorbeeld brief werknemer
Uw werkgever wil uw arbeidsovereenkomst beëindigen en biedt u in verband daarmee een vaststellingsovereenkomst aan. Wat is een verstandige reactie op dat aanbod? Wij hebben een voorbeeldbrief voor u opgesteld voor een 1e-reactie. Met behulp van de voorbeeldbrief houdt u zich beschikbaar voor werk en behoudt daarmee uw recht op loon. U vraagt tevens tijd om op het ontslagvoorstel van werkgever te reageren en u te laten adviseren.
Bestel de voorbeeldbrief hieronder.
Vragen over uw vaststellingsovereenkomst?
Wilt u het ontslagvoorstel laten checken?
Het eerste advies over uw vaststellingsovereenkomst is GRATIS!
Reviews
Aarzel niet! Vraag hulp bij ontslag en voorkom dure missers.
Onze ervaren advocaten en juristen helpen u met uw ontslagzaak en doen er alles aan om het allerbeste resultaat voor u te behalen zoals bijvoorbeeld een hogere ontslagvergoeding. Wij hebben meer dan 20 jaar ervaring en ruim 15.000 ontslagzaken behandeld.
Ontslag is een ingrijpende gebeurtenis, waarbij veel mis kan gaan. Aarzel niet om contact met ons op te nemen voor advies en rechtshulp.