De vaststellingsovereenkomst is de meest gebruikte wijze om een arbeidsovereenkomst te beëindigen. Maar waarom is dat zo? Wat maakt de vaststellingsovereenkomst zo populair?
Voordelen Wat zijn de voordelen van een vaststellingsovereenkomst boven bijvoorbeeld een procedure bij de kantonrechter of het UWV?
Lees snel verder om antwoord op deze vragen te krijgen.
Snelheid Procederen duurt lang, al gauw 2 maanden, maar langer komt ook voor. Tegen een uitspraak is bovendien beroep mogelijk en zelfs cassatie bij de Hoge Raad. Al die tijd verkeren partijen in onzekerheid over de uitkomst. Kosten Omdat een vaststellingsovereenkomst vaak veel sneller en eenvoudiger te regelen valt, scheelt dat aanzienlijk in de juridische kosten.
Zekere uitkomst De uitspraak van de rechter of het UWV is vaak lastig te voorspellen. Zelfs 'sterk' lijkende zaken ( bijvoorbeeld een ontslag op staande voet ) kunnen verloren worden. De vaststellingstellingsovereenkomst biedt meer zekerheid. Wat je afspreekt en opneemt in de overeenkomst staat in beginsel vast.
Geen opzegtermijn De rechter en het UWV zal zullen vrijwel altijd rekening houden met de voor de werkgever geldende opzegtermijn. In een vaststellingsovereenkomst wordt weliswaar ook regelmatig met de opzegtermijn rekening gehouden, maar dat hoeft niet. Partijen zijn daarin vrij.
Ook andere afspraken Bij ontslag via de kantonrechter of het UWV komt - indien het ontslag wordt toegewezen - de ontslagdatum vast te staan en de eventuele ontslagvergoeding. Bij een vaststellingsovereenkomst kan veel meer dan dat worden bepaald, denk bijvoorbeeld aan een getuigschrift, (verval van) concurrentiebeding, behoud telefoon, etc.
Geen verstoorde werksfeer Tijdens een procedure bij de rechter of het UWV zal vrijwel altijd de arbeidsverhouding (ernstig) verstoord zijn. Dat is uiteraard slecht voor het werkproces. Een verstoring komt veel minder vaak voor als partijen onderhandelen over een beëindigingsovereenkomst.
Niet ingewikkeld Het onderhandelen over een vaststellingsovereenkomst is in het algemeen niet ingewikkeld. Hetzelfde geldt voor het vastleggen van het bereikte onderhandelingsresultaat. Daarentegen vergen procedures bij de rechter en het UWV gespecialiseerde kennis.
Kortom: aanhet beëindigen van een arbeidsovereenkomst via een vaststellingsovereenkomst zitten veel voordelen, zowel voor werkgever als werknemer. Zelden verdient procederen de voorkeur.
Enkele zaken om aan te denken bij een ontslagregeling:
Naast de ww-rechten, zijn er (uiteraard) nog meer zaken die in een ontslagregeling moeten of kunnen worden geregeld. Om u een idee te geven hieronder een aantal onderwerpen.
Om problemen met het verkrijgen van een WW-uitkering te voorkomen, dient dit een 'neutrale' reden te zijn, bijvoorbeeld bedrijfseconomische redenen of een verstoorde arbeidsrelatie die niet verwijtbaar is aan de werknemer.
Dit is meestal een belangrijk punt. Heeft de werknemer recht op de transitievergoeding, of mogelijk een hoger bedrag? Vraag onze specialisten naar de mogelijkheden.
Blijven deze bedingen gehandhaafd of vervallen deze? Verval van het concurrentiebeding is voor de werknemer vooral van belang als hij in dezelfde branche wil blijven werken.
Als partijen een finale kwijting afspreken, dan kunnen zij geen aanspraak maken op andere zaken dan die in de vaststellingsovereenkomst zijn vast gelegd.
Meer dan
20 jaar ervaring met ontslagzaken
Klanten waarderen ons met een
9 + gemiddeld
Meer dan
15000 + ontslagzaken met succes afgerond
Voorbeeld vaststellingsovereenkomst
Onze specialisten hebben voor u een voorbeeld van een vaststellingsovereenkomst opgesteld. Het voorbeeld kunt u aanpassen al naar gelang de specifieke afspraken die u maakt met uw werknemer of werkgever.
Bestel het bewerkbare voorbeeld van een vaststellingsovereenkomst hieronder.
Uw werkgever wil uw arbeidsovereenkomst beëindigen en biedt u in verband daarmee een vaststellingsovereenkomst aan. Wat is een verstandige reactie op dat aanbod? Wij hebben een voorbeeldbrief voor u opgesteld voor een 1e-reactie. Met behulp van de voorbeeldbrief houdt u zich beschikbaar voor werk en behoudt daarmee uw recht op loon. U vraagt tevens tijd om op het ontslagvoorstel van werkgever te reageren en u te laten adviseren.
Onze specialisten hebben veel ervaring met het onderhandelen over een vaststellingsovereenkomst. Maar ook in het geval procederen uw voorkeur heeft, kunnen wij uw belangen goed behartigen. Bel ( 0900 - 123 73 24) of mail daarom direct met onze specialisten als u met ontslag te maken krijgt.
Op zoek naar juridische hulp? Kies dan voor een ervaren specialist. Een jurist of advocaat die zich vastbijt in jouw zaak. Kies voor de specialisten van Vaststellingsovereenkomst.org. Samen met ons behaalt u het beste resultaat.